+36-30-131-7970 info@rewerob.hu
Oldal kiválasztása

Amit mindenképpen érdemes tudni az ellenállás-hegesztőgépek karbantartásáról!

Habár az ellenállás-hegesztő berendezések viszonylag egyszerűek és karbantartásmentesek, évente egyszer több részegységet is ajánlott karbantartani. A minőségi ellenállás-hegesztés a gép elektromos, mechanikus, pneumatikus és vízhűtés rendszereinek megfelelő működésének az eredménye. Ezek nem megfelelő állapota a gép meghibásodását vagy rossz minőségű hegesztéseket eredményezhet.

Az elektromos részek 

Az ellenállás-hegesztés során a primeroldali kisebb árammal szemben (pl. 200 A) a szekunder oldali áram ennek 100 szorosa vagy annál is több. A gép transzformátora a nagy bejövő feszültséget kis szekunder feszültséggé alakítja, jellemzően 10 V-nál kisebbre. Ez többek között azt is jelenti, hogy a gép szekunder áramköre hajlamos a laza csatlakozások, oxidáció, zsír és egyéb szennyeződések által okozott problémákra, amelyek nem kívánt elektromos szigetelésként jelentkezhetnek. A szekunder áramkör romlásával a gép teljesítménye csökken. Amint a romlás megkezdődik, öngerjesztő folyamat indul el és ez felgyorsul a megnövekedett ellenállás és a hő miatt.

A megfelelő megelőző karbantartásnak magába kell foglalnia az összes, kis feszültségű, szekunderköri elektromos csatlakozás szétszerelését, tisztítását és megfelelő összeszerelését (kontaktpaszta használata, csavarok kellő mértékű meghúzása). Gyakran a csatlakozó elemek felületi megmunkálására vagy cseréjére van szükség, ha a csatlakozások lazák voltak és az érintkező felületek károsodtak.

Laza csatlakozások miatt károsodott érintkező felületek.

Laza csatlakozások miatt károsodott érintkező felületek.

Károsodott alkatrész felújítás előtt.

Károsodott alkatrész felújítás előtt.

Károsodott alkatrész felújítás után.

Károsodott alkatrész felújítás után.

A pneumatika megfelelő működése

A hegesztés jó minőségéhez szükséges a megfelelő nyomóerő is. Bár egyre növekvő tendencia mutatkozik a szervomotoros-működtetésű ellenállás-hegesztőgépek irányába, a használt gépek többsége még mindig pneumatikus működtetésű. A nedvesség a leggyakoribb probléma az ellenállás-hegesztőgépek pneumatikus rendszereiben.

Ezen felül minden gépen található levegőszűrő, szabályozó és régi gépek esetén kenőolajtartály is. A megelőző karbantartás a léghenger belsejének időközönkénti ellenőrzését, és szükség szerint a tömítések cseréjét foglalja magába. Ha a henger hosszabb ideig álló helyzetben van nedves levegővel telve, akkor a henger fala és a tengelyek is károsodhatnak, amelyeket fel kell szabályozni vagy cserélni kell.
(Ha a henger olajozóval van felszerelve, ellenőrizni kell, hogy az megfelelően van-e beállítva. Kb. egy csepp olaj, a gép 10-15 löketére. A legtöbb esetben az olajozást túlságosan sokra állítják, ami a gép légkibocsátó kipufogóinak olajjal történő eltömődését okozza és korlátozza a hengerből kilépő levegő áramlását. Ez akadályozhatja a nyomóerő megfelelő kialakulását és varrathibákat okozhat. Fontos még a megfelelő minőségű, gyártó által ajánlott olaj használata utántöltéskor!)

Vízhűtés és kondenzáció

Áramlásszabályzó tisztítás előtt.

Áramlásszabályzó tisztítás előtt.

Áramlásszabályzó tisztítás után.

Áramlásszabályzó tisztítás után.

A vízhűtés fontosságát gyakran nem veszik figyelembe az ellenállás-hegesztőgépek működésében. Ha a réz áramvezető alkatrészek felforrósodnak, vezetőképességük csökken és ezzel csökken az átfolyó áram értéke. A megfelelő hűtés így elengedhetetlen az ellenállás-hegesztőgépek problémamentes működéséhez. A gépgyártók minden esetben megadják az ajánlott vízáramot és hűtővíz hőmérsékletet. Ennek folyamatos biztosításához elengedhetetlen a vízhűtő körök megfelelő állapota és karbantartása.

Egy gépen lehet egy vízkör, amelynél az összes részegység sorba van kötve vagy több párhuzamos kör, amely esetben egy vízelosztó több ágra osztja a bejövő vizet, amely körönként áramlásellenőrzőkkel és áramlásszabályozókkal van ellátva.

Ha vezetékes vizet használnak az ellenállás-hegesztőgépek hűtésére, akkor a nem megfelelő víz esetén, az ásványi anyagok lerakódása fokozatosan felhalmozódhat, amely korlátozhatja az áramlást. A szűretlen kútvíz nem ajánlott választás. A vízhűtő egységet mindig a gyártó ajánlásának megfelelő keménységű és ásványi anyag tartalmú vízzel kell feltölteni. A hűtőkörben elhelyezett vízszűrő használata legtöbb esetben javasolt. Központi hűtőrendszer esetén a gép vízbemeneténél szükséges a szűrő, azonban helyi zárt hűtőkör esetén a hűtőegység vízbemeneténél, ill. ha egy gép van a körben a gép vízkimeneténél. Fontos a hűtőkör vizének tisztasága is, így a szűrő és az áramlásszabályzók (ha van) rendszeres tisztítása is a karbantartás része.

A megfelelően méretezett és megfelelő hőmérsékletű vizet biztosító hűtő tudja az elektródákat, hűtött gépegységeket és áramvezető részeket kellő sebességgel lehűteni. Habár a hűtés meghosszabbítja az elektródák élettartamát, de a túl alacsony hőmérsékletű víz páralecsapódást eredményez, aminek káros következményei lehetnek. Fontos, hogy a hűtővíz hőmérsékletét mindig a harmatpont fölé állítsuk, különösen a nyári hónapokban vagy meleg környezetben. Az esetleges kondenzáció elkerülése érdekében ajánlott a vízhűtőt kikapcsolni, amikor a gép nem működik.

A gépek belső tisztítása

Az ellenállás-hegesztőgépek belsejében, vezérlőszekrényeiben általában nem szokott problémát okozni a lerakódó fémes por, szennyeződés, mivel ezek viszonylag jól zártak. Ennek ellenére az éves karbantartás részeként érdemes a gép belső tisztítását elvégezni, különösen, ha a környezeti levegőben nagy koncentrációban vannak jelen szennyezőanyagok vagy ha a gép belsejének állapota ezt láthatóan megkívánja. Szennyeződésnek különösen kitettek azonban pl. a ponthegesztő fogók.

Nagymértékben szennyeződött gép, tisztítás szükséges.

Nagymértékben szennyeződött gép, tisztítás szükséges.

Vezérlések cseréje, szoftverfrissítése

Az ellenállás-hegesztőgépek vezérlései sokat fejlődtek az elmúlt néhány évtizedben és folyamatosan fejlődnek. Sok esetben érdemes a vezérlés cseréje egy modernebbre, amely már sokkal több funkcióval és beállítási lehetőséggel biztosítja és támogatja a magasabb színvonalú hegesztéseket.

A legmodernebb vezérlések már rendelkezhetnek szoftver frissítési lehetőséggel, amelyet általában érdemes rendszeresen elvégezni, mert az ilyen fejlesztések sokszor tartalmaznak hibajavításokat vagy új funkciókat.

Az ellenállás-hegesztőgépek felújítása

Régi vagy túlságosan leromlott állapotú gépek sok esetben egy felújítással még hosszú időre jól működő gépekké tehetők. A felújítás legtöbb esetben magába foglalja a vezérlés cseréjét, az áramvezető elemek, átkötések és csatlakozások felújítását vagy cseréjét, valamint a szükséges egyéb elemek cseréjét, javítását.

Tekintettel arra, hogy az ellenállás-hegesztőgépek évtizedeken keresztül képesek a kielégítő működésre még a karbantartások elhanyagolása vagy teljes hiánya esetén is, így megfelelő karbantartással (és esetleges felújítással) a gépek élettartama jelentősen megnövelhető.

Részleges forrás: Snow, T. (2008) Respecting your resistance welder, The Fabricator.