+36-30-131-7970 info@rewerob.hu

Miért és mikor használjuk a kerámiabevonatos csapokat?

A körmös vagy dudorgyűrűs anyák lemezre hegesztésekor a pozicionálás többféle csappal oldható meg.

Régebben általános volt a nem mágnesezhető rozsdamentes acél csapok használata, amelyek szigetelőhüvellyel együtt tudták biztosítani a megfelelő pozicionálást és megakadályozni a nemkívánatos söntáramok kialakulását. Ezt a megoldást még néha ma is alkalmazzák, mivel legfőbb előnye az olcsóság, azonban az alkatrészek élettartama sokkal rövidebb, mint a modernebb kerámiacsapoké vagy kerámiabevonatos csapoké.

Kerámiabevonatos csapok
Kerámiabevonatos csapok

A kerámiacsapok élettartama, kopásállósága a legjobb és anyagukból adódóan a megfelelő szigetelést is biztosítják. Hátrányuk azonban a magas áruk és a törésekkel szembeni kisebb ellenállásuk.

A kerámiabevonatos csapok ötvözik a kerámiacsapok és a rozsdamentes csapok előnyeit és ezért nagyon sok esetben a legoptimálisabb választást jelentik. Élettartamuk megközelítheti a kerámiacsapok élettartamát, mechanikai behatásokkal szemben sokkal ellenállóbbak, mint a kerámiacsapok. Az áruk jellemzően mindig jelentősen alacsonyabb, mint a kerámiacsapok ára

Kerámiabevonatos csapok

Kerámiabevonatos csapok gyártása

Az általunk kínált (amerikai gyártású) kerámiabevonatos csapokat a gyártó egy univerzálisan, gépi és kézi adagolásra is használható formában gyártja (M4 – M16 anyákhoz), illetve bármilyen egyedi kialakítású csapokat is készít rajz alapján.

A csapok alapanyaga magas króm- és karbontartalmú szerszámacél. Az alapanyag választásának oka, hogy a hordozóanyag elég erős legyen a különösen kemény filmrétegek felviteléhez.

A megfelelő forma kialakítását követően feszültségcsökkentő hőkezelik az alapanyagot. Ezt követően egy diffúziót korlátozó kezdeti réteget visznek fel rá, hogy megakadályozzák a karbonveszteséget a rákövetkező, nagyon magas hőmérsékletű eljárás során. A folyamat elérheti az 1000°C fokos hőmérsékletet is. Az atomisztikus vékony rétegeket egymás után viszik fel, hogy a hordozóanyag és a kerámiaréteg közötti hőtágulásból adódó problémákat megelőzzék. Ezt követően a kerámiarétegek felvitele következik hasonló módszerrel. A kerámiaréteg a villamos szigetelést és a kopásállóságot biztosítja.

Az eredmény egy olyan csap, amelynek magkeménysége minimum 50 Rockwell C, és a szigetelő réteg keménysége meghaladja a 72 Rockwell C-t. A bevonat hőállósága 1000°C. A kerámiaréteg villamos ellenállása 1022 Ωcm, 15 kV/mm dielektromos szilárdsággal.

A kerámiaréteg nyomószilárdsága 3455 MPa, a hajlítószilárdság 421 MPa, míg a Young rugalmassági modulus 378 GPa. A bevonat egyik legfontosabb jellemzője, hogy a fémtani porozitása 1% alatt van, amely biztosítja a kiemelkedő szigetelőképességét, összehasonlítva más kerámiabevonatos termékekkel.

Az általunk forgalmazott kerámiacsapokat számos autóipari beszállító is használja és alkalmazásuk igazoltan költséghatékonyabb, mint a korábban említett egyéb megoldások.

Igény vagy kérdés esetén várjuk megkeresésüket elérhetőségeinken.

ingyenes-tanacsadas

You have Successfully Subscribed!