+36-30-131-7970 info@rewerob.hu
Oldal kiválasztása

Robotosítás

A ponthegesztési vagy kötőelemhegesztési (anya vagy csavar) feladatoknál sok esetben a dolgozók igazi „robotmunkát” kénytelenek végezni.

Az ilyen monoton és sokszor fizikailag is megterhelő munka esetén a hibák száma magas, nagyobb a balesetek valószínűsége és a termelékenység is alacsony.

SU8_6015
Universal Robots-57

Az ellenállás-hegesztés (elsősorban a ponthegesztés) robotosítása már régóta alkalmazott technológia az autóiparban. A feladatot leggyakrabban úgy oldják meg, hogy egy nagy teherbírású robot (150-180 kg) végén helyezkedik el az erre speciálisan tervezett ponthegesztő fogó és a robot körbejárja a nagy vagy közepes méretű karosszéria elemeket és elvégzi a szükséges ponthegesztéseket. Az ellenállás-hegesztés robotosításában ezt tekinthetjük az egyik fő iránynak.

A másik fő irány, hogy egy, az előzőnél jelentősen kisebb teherbírású robot a hegesztendő munkadarabot fogja meg (vagy gyakrabban az azt rögzítő készüléket) és egy állványos ponthegesztőhöz viszi a munkadarabot. A ponthegesztéseket az állványos gép végzi, miközben a robot a munkadarabot mindig a megfelelő pozícióban helyezi a gép elektródái közé.

A második irány egy alternatívája, hogy a hegesztés nem ponthegesztés, hanem kötőelem (anya vagy csavar) hegesztés. Ilyenkor a megoldás általában kiegészül egy kötelem adagoló berendezéssel is.

A fenti megoldások mindegyikére jellemző a hagyományos robotok alkalmazása, amelyek beruházási költsége igen jelentős, magasfokú biztonsági rendszer alkalmazása szükségszerű, és a robotok programozása jelentős szaktudást kíván meg. Ezen felül az ilyen rendszerek kiépítése, programozása is időigényes feladat. A nehézségek miatt jellemzően az ilyen feladatokat végző vállalkozások csak kis százaléka képes a robotosítási projektek megvalósítására.

Kobotok

A kobotok (kollaboratív robotok) megjelenése és egyre szélesebb körű elterjedése a fentiek egy részére kínál rendkívül hatékony alternatívát.

Az esetek nagy százalékában a hegesztési feladatok kobotos alkatrészadagolással könnyen automatizálhatók, a hibák száma minimálisra csökkenthető és a termelékenység is jelentősen növelhető.

A kobotok szinte valamennyi előnye (alacsonyabb beruházási költség, gyors telepíthetőség és programozhatóság, biztonsági rendszer nélküli alkalmazás stb.) kihasználható azokban az esetekben, amikor a munkadarab mozgatásával megoldható az ellenállás-hegesztési feladat. Lehet ez ponthegesztés vagy akár kötőelem hegesztés, a robotosítás előnyei vitathatatlanok és az innovatív gondolkodásnak és fejlődésnek a biztos jövőjét jelentik.

A kiszolgáló kobotok jellemző megtérülési ideje általában 1-2 év, így egyre többen választják ezt a megoldást versenyképességük megőrzésére és javítására.

A kollaboratív robotok jellemzőiről itt olvashat bővebben: „5 gyakori tévhit a robotosítással kapcsolatban”

Amennyiben az ilyen „robotmunka” az Önök gyártásában is előfordul, vizsgáljuk meg a robotosításban rejlő lehetőségeket közösen! Keressen bennünket elérhetőségeinken.

Szolgáltatásaink

SZERVÍZ SZOLGÁLTATÁSOK

INGYENES SZAKMAI TANÁCSADÁS

KÉPZÉSI PROGRAMOK

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TANÁCSADÁS