+36-30-131-7970 info@rewerob.hu
Oldal kiválasztása

Bevezetés

A robotok drágák, nehéz velük dolgozni, veszélyesek, nagyok, nehezek stb.…; de tényleg így van?

Nem igazán, a dolgok jelentősen megváltoztak az elmúlt néhány évben a robotizálás területén.

Az egyik legfontosabb változás a kollaboratív robotok – kobotok – megjelenése.

A kicsi, flexibilis robotkarok képesek az emberrel való összehangolt együttműködésre. De mégis hogyan?

Megmutatjuk, hogy a kobotok mennyire rugalmasak, az áruk nem magas és a használatuk biztonságos. Ezen túlmenően segítséget jelentenek jelentős üzleti növekedés elérésben.

UR_Opel_05
Universal Robots-57

Első tévhit: a robotok drágák!

A robotok beszerzése, a robotizálás korábban tényleg nagyon drága volt. De a kobotokra ez nem igaz. Költséghatékonyak, a telepítésük minimális ráfordítással kivitelezhető és jelentős infrastrukturális változtatásokat nem igényelnek.

A másik jelentős tényező a költséghatékonyságban, hogy a kobotok könnyen áttelepíthetők különféle feladatokhoz és termékekhez.

Mindez növeli a termelékenységüket és lerövidíti a megtérülési idejük, amely gyakran csak 6 -12 hónap.

Még egy fontos dolog: a kobot telepítését követően a termelékenységnövekedés azonnal tapasztalható és a dolgozók esetlegesen sokkal jövedelmezőbb munkafeladatokat végezhetnek.

Második tévhit: a robotok nem az én cégemnek valók!

Pontosan mi az, amin érdemes elgondolkodni?

Költségcsökkentés? Gyártási sebesség növelése? Gyártási kapacitás bővítése, minőség javítás, dolgozói biztonság növelése vagy munkaerő felszabadítás jövedelmezőbb feladatokra? Tulajdonképpen a kobotok mindezekben nyújthatnak segítséget és még továbbiakban is.

A kobotok kifejlesztése arra irányult, hogy fizikailag megterhelő, veszélyes, monoton ismétlődő munkafázisokat végezzenek el. A dolgozók így megóvhatók az alacsony szintű ergonómia okozta egészségügyi kockázatoktól, a stressztől és a munkahelyi balesetektől. Ezen felül a kobotoknak nincs szükségük „pihenésre”.

Néhány példa arra, hogy a kobotok milyen feladatoknál vethetők be: szerszámgép kiszolgálás, szerelési feladatok, felületmegmunkálás, csomagolás, palettázás, csavarozás, fröccsöntés, hegesztés és még nagyon sok más munkafolyamat.

SU8_6015
Universal Robots-57

Harmadik tévhit: a robotokat nehéz programozni!

A kobotokat a gyors telepíthetőség és a könnyű programozhatóság maximális figyelembevételével tervezték. Szinte bárkiből lehet kobot-programozó mindenféle előzetes tapasztalat nélkül is akár. Egy felhasználóbarát, 3D interfész biztosítja a felhasználónak a kobot kezelését egy egyszerű „drag and drop” funkcióval az érintőképernyőn.

Általában fél napot vesz igénybe a robot kicsomagolása, telepítése és egy új munkafolyamathoz való konfigurálása. Integrátorként, közösen a gyártókkal, természetesen különféle csatornákon biztosítjuk a robotkezelés betanulási lehetőségeit az érdeklődőknek.

Negyedik tévhit: a robotokat csak tömegtermelés, nagy darabszám esetén érdemes használni!

Ez is igaz volt régebben. A hagyományos robotoknak nagy volt a helyigényük, azonban a kobotok sokkal kisebbek, könnyebbek és gyakorlatiasabbak. Könnyű mozgatni, áthelyezni őket és könnyű az új feladatokat beprogramozni.

Minél kisebb egy gyáregység annál többet tudnak a kobotok segíteni. Akár a ciklusidő rövidítése, a holtidő csökkentése vagy a hatékonyság növelése a cél.

Ötödik tévhit: a robotokat nehéz telepíteni!

Ez nem igaz. A modern kobotoknak általában nincs szükségük védőkerítésre, különféle külső biztonsági rendszerekre vagy mérnöki tudásra a programozáshoz. Egy szokványos tápaljzat elegendő. Minden biztonsági elemet beépítettek a kobotba.

Összegzés:

Amint látható, a dolgok jelentősen megváltoztak a robotok, a robotizálás világában. A kobotok kicsik, ügyesek, könnyűek, egyszerűen kezelhetők és biztonságosak, nem utolsó sorban a bekerülési költségük is alacsony.

Amennyiben érdeklődését felkeltették a kobotok, várjuk megkeresését elérhetőségeinken.

Szolgáltatásaink

SZERVÍZ SZOLGÁLTATÁSOK

INGYENES SZAKMAI TANÁCSADÁS

KÉPZÉSI PROGRAMOK

MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI TANÁCSADÁS